Google+ Followers

heerlijke recepten

Sunday, August 23, 2015

Super Sollicitatie Tips


Super Sollicitatie Tips

Solliciteren. Voor de één een uitdaging, voor de ander een verschrikking. Maar hoe dan ook, het doel is om die leuke vacature die je hebt gezien binnen te halen. Wellicht zit je momenteel zonder werk, wordt je contract niet verlengd, je bent net klaar met je opleiding of je bent toe aan de volgende stap in je carrière. Wij hebben voor jou een aantal tips verzameld om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Doe er je voordeel mee. Heb je zelf nog een goede tip, laat het ons weten! Heel veel succes!
Voor het gesprek:
Zorg voor een keurig CV. Jouw CV is je visitekaartje! Als de werkgever moeite moet doen om jouw CV te lezen wordt de belangstelling alleen maar minder. Zorg dat je CV en brief elkaar niet overlappen. Je CV is je werkervaring, je brief is je motivatie. Hobby’s zeggen iets over je priveleven. Echter hobby’s als uitgaan, stappen, feesten, etc. kun je beter op je CV vermijden. Maak je CV niet langer dan 2 A4-tjes.


Een foutloze brief laat zien dat je tijd en energie steekt in je sollicitatie. Vertrouw nooit op de spellingscontrole!
Poets je online imago op voor je solliciteert. Wees voorzichtig met je privécommunicatie op sociale netwerken. Google jezelf! 10 tegen 1 dat je gesprekspartner dit ook gedaan heeft. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.


Veel mensen vinden hun baan op social media. Een van de belangrijkste websites waarop je contact kan maken met mensen in jouw vakgebied is LinkedIn. Hier kun je al je ervaring, interesses en vaardigheden plaatsen die met werk te maken hebben. Op LinkedIn vind je ook vacatures. Andere sites zijn Twitter, Facebook, Pinterest. Zet dezelfde foto van je cv ook op Facebook en op LinkedIn. Als de recruiter gaat googelen en hij of zij ziet dezelfde foto weer, dan geeft dat herkenning. Plaats echter ‘te gezellige’ foto maar een waar je wel een beetje professioneel op staat.
Plaats je CV op sites zoals Carrièretijger, Intermediair, Nationale Vacaturebank. Op deze manier hoef je niet alleen zelf naar een baan te zoeken, maar word je ook gevonden door werkgevers.
Vraag eens aan je leidinggevende(n), collega's en vrienden (en je partner!) hoe zij jou in vier steekwoorden zouden omschrijven.
Google informatie over het bedrijf, de branche/producten/diensten, misschien is de organisatie pas in het nieuws geweest
Bij de kennismaking wordt het 1e oordeel over je geveld: besteedt daarom aandacht aan je uiterlijk en kleding, en probeer te ontspannen.
Een veelgestelde vraag tijdens het gesprek: "waar zie je jezelf in vijf jaar?" Denk hier  over na!
Denk na: "Wat maakt jou nu echt aantrekkelijk voor een werkgever? Wat kan jouw toegevoegde waarde in de praktijk zijn?"
Tijdens het gesprek:
Wie wordt er niet zenuwachtig bij het idee jezelf te presenteren in 45 minuten? Tip: oefen met het voeren van gesprekken!
Een stevige hand is een veel besproken onderwerp. Het geeft je 1e indruk! Geef een stevige hand maar overdrijf niet.
Wees eerlijk! Als je niet eerlijk bent val je vrijwel altijd door de mand. Het is niet erg als je op een vraag geen antwoord hebt.
Ga niet je hele levensverhaal, inclusief problemen, privé of werkverleden vertellen, hou het positief.
Weet wat er staat in je sollicitatiebrief / CV. Het kan niet dat je op papier geweldig overkwam maar er tijdens het gesprek niets van te zien is.
Stel zelf ook vragen. Zo kom je geïnteresseerd en goed voorbereid over!
Na het gesprek:
Stuur een bedankbrief na je sollicitatiegesprek en je onderscheid je op een positieve en attente manier van de andere sollicitanten.
Hou er rekening mee dat je afwijzingen krijgt. Je ben ongetwijfeld begonnen met frisse moed, maar tientallen sollicitaties en afwijzingen verder slaan de twijfel en teleurstelling toe.  Je positiviteit verdwijnt. Laat deze sollicitatiemoeheid niet toe! Houd de moed erin en zie iedere sollicitatie als een nieuwe kans!


No comments:

Post a Comment